Translate

1. září 2010

Čokoládovo-cuketová buchta

Čokoládovo-cuketová buchta 
 
Je opět čas cuket a tady je recept, který vám umožní cukety zužitkovat zajímavým a velmi chutným způsobem.
Nezvyklá kombinace kakaa a cuket vytvoří chuťově i složením bohatou a mokrou buchtu, která vám bez problémů vydrží měkká několik dnů (pokud ji nerozkrájíte najednou).

Příprava: 15 min.
Pečení: do 50 min.

Co budete potřebovat

  • 250 g polohrubé mouky
  • 360 g bílého cukru
  • 65 g kakaového prášku
  • 2 lžičky sody bicarbony
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • půl lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 4 vejce
  • 170 ml oleje
  • 170 ml jablečného džusu
  • 340 g cuket (nahrubo nastrouhaných)
  • 80 g vlašských ořechů (nadrobno nakrájených)

Předehřejte troubu na 180°C. Vymastěte si a moukou vysypte plech (cca 20 x 30 cm). V míse smíchejte mouku, cukr, kakao, sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici. Pak postupně přidávejte vejce, olej a džus a vždy vše dobře promíchejte. Po troškách přidávejte ořechy a cuketu a zapracujte do těsta, aby vše bylo rovnoměrně promícháno.

Přelijte těsto na plech a pečte v troubě cca 40 – 50 minut. Že je buchta hotová, poznáte klasickým způsobem, tj. zapíchnutím špejle do středu. Pokud se na špejli těsto nelepí, buchta je hotová. Protože jde o vlhčí těsto, bude špejle možná trošku hnědá, ale to nevadí.
 
Ještě malý tip: 
 
Pro čokoládovější chuť můžete přidat 50 g nadrobno nakrájené hořké čokolády. Pro kořenitější chuť přidejte lžičku muškátového ořechu.

Pokud máte rádi buchty s polevou, zkuste např. citronovou nebo čokoládovou.

Je opravdu výtečná. 


10 komentářů:

  1. Sabrinko, díky za typ. Myslím, že jsem ji už kdysi pekla a nevím proč na ni zapomněla.
    Krásné odpoledne, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna jednu obří cuketu doma mám ! Tak děkuji za recept:)
    Přeji krásné září
    Fleurette

    OdpovědětVymazat
  3. Milá Sabri,
    tak poprvé mi komentář někam zmizel, tak napodruhé :o))
    Buchta vypadá lákavě a cuketovou jsem ještě nezkoušela! Takže receptík ukládám a určitě vyzkouším
    Pěkný večer
    papa
    L.

    OdpovědětVymazat
  4. Milé dámy,

    moc Vás zdravím a děkuji za Vaše návštěvy na blogu. Buchta je rychlá a fááááááákt moc dobrá. Naše oblíbená.

    přeji všem krásný zbytek týdne.
    Sabrina

    OdpovědětVymazat
  5. Ahojky Sabri,
    buchta vypadá lákavě také děkuji za receptík a vyzkouším.
    krásný víkend Pet

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravím Sabri,
    prosím mrkni ke mě na blog zvu tě do hry:-)
    pěkný víkend P.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahojky Sabri,buchta vypadá skvěle.Děkuji za recept.Taky jsem tě pozvala do hry,já si nevšimla že už tě pozvala Pet:o)ale to nevadí.Krásný večer.Karin

    OdpovědětVymazat
  8. Moc Tě zdravím Sabrinko, buchta vypadá opravdu skvěle, právě jsem si uvařila kávičku, tak by se mi kousek hodil :o) Receptík opisuji, děkuji za něj, Martina

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Karin,

    děkuji za pozvání do hry. Brzy napíši co mám ráda. Mám pozvání od více dam a tímto jim všem děluji.

    Martinko ahoj.
    Tu buchtu udělej, nemá chybu. U nás je moc oblíbená.

    Děkuji za Vaše milé komentáře a návštěvy.
    Sabrina

    OdpovědětVymazat
  10. tento recept je okopírovaný z Velké Epochy http://www.velkaepocha.sk/cs/2010072713983/Recepty-Cokoladovo-cuketova-buchta.html

    Nijak zvlášť to nevadí, jen prosím uvádějte zdroj s linkem. díky. Ondřej Horecký/Velká Epocha

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za milou návštěvu.